Projektovanje i Uređenje

Vrt je deo dvorišta koji je ozelenjen i sadrži objekte za boravak u prijatnom ambijentu. Vrt nije luksuz, već oličenje načina života vlasnika. Uređenje vrta prvenstveno zavisi od finansijskih mogućnosti, ali uspehu projekta uređenja vrta doprinose dobar ukus i sklad svih elemenata vrtne arhitekture koji se koriste: kapije, ograde, staze, pergola, fontane, travnjaci i biljke..

Savremeno uređenje dvorišta treba da je funkcionalno, pri čemu se ne sme zaboraviti njegova estetska komponenta. Kompozicija vrta treba da bude usklađena arhitekturom zgrade i sredinom u kojoj se nalazi, jer je to prostor u kome se nastavlja porodični život.

Uspešno dizajnirani vrtovi pripadaju jednom od tri osnovna načina dizajniranja: kružnim, dijagonalnim ili četvrtastim motivima.

Često se dešava da položaj ili izgled Vašeg vrta ne odgovara stilu uređenja vrta koji priželjkujete. U svakom slučaju bolje je urediti vrt na bilo koji način nego da on ostane zapušten.

Uspešno projektovanje zelenih površina pre svega zavisi od dobrog ukusa, skladnosti i proporcije baštenskih elemenata koji se koriste. Uređenje dvorišta treba biti usklađeno sa arhitekturom zgrade, sredinom u kojoj se nalazi i da ističe postojeće prirodne elemente.


Bez obzira na kakvo rešenje, odnosno uređenje zelenih površina se odlučite, ono mora biti dobro osmišljeno, jer je to prostor u kome se nastavlja porodični život na otvorenom.

Kada se odlučite za projektovanje dvorišta, treba znati i to da pravilnim površinama odgovaraju pravilne staze, a nepravilnom i kosinama nepravilne linije. Ozelenjavanje treba da bude jednostavno i u skladu sa odabranim stilom.

Na početku se moraju izvršiti zemljani i građevinski radovi, pa uređenje zelenih površina može da počne.